„Det meste af den smerte du går rundt med, kommer faktisk fra dine tanker...”

Metakognitiv terapi – Hvad er det, og hvad kan det bruges til?
Metakognitiv terapi er en metode til, i langt højere grad, selv at bestemme hvad du tænker.
Metakognitiv terapi (MCT) er en evidensbaseret psykologisk behandlingsmetode til behandling af bl.a. psykiske lidelser som stress, angst og depression.
Og metakognitiv terapi er ligeså relevant hvis du ikke har en psykisk lidelse, men er god til dét som jeg kalder ”tankemylder”. Altså en masse tanker der både gentager sig, og der er mange af dem, og det opleves som om du ikke selv bestemmer hvornår, og hvor meget, de dukker op.
I metakognitiv terapi arbejder vi ikke direkte med indholdet af tankerne, men i højere grad på: ”hvad er dine tanker om dine tanker”.
Altså måden du forholder dig til tankerne på.
I kulturen/SOME kan vi blive forledt af at andre ser glade og tilfredse ud hele tiden, og synes der må være noget galt når vi ikke ser os selv på samme måde.
Som mennesker er vi er ikke skabt til udelukkende at smile og være glad hver dag.
Nogle tanker giver os positive følelser om os selv, og andre tanker giver os negative følelser om os selv.
Men det er ikke tanken i sig selv som er positiv eller negativ. En tanke er bare en tanke – det er den betydning vi giver tanken.
Vi kender vel alle sammen til tanker som går i retning af noget vi gerne ville have gjort eller sagt anderledes til et møde, og vi kan føle os ærgerlige eller pinlig berørte over vores respons. At tænke på dette er ikke negativt. Det er nyttigt. Det er feedback til os selv, og vi må gerne ærgre os.
”uhensigtsmæssigheden opstår når vi kører scenariet i hovedet, igen og igen, og ærgrer os mere og mere, uden at få læringen frem og uden at finde en passende løsning (til næste gang en situation opstår). Hjernen har brug for en passende ”lukning” førend den er villig til at ”give slip” – den vil gerne passe på os, og holde os accepterede ”i klanen”. Dert er naturligt.
Eksempelvis: Så snart vi vurderer tankerne til at være ”negative”, får vi en særlig følelse.
Tanker er ikke positive eller negative. De er blot tanker. Tankerne kan give os en tilstand/følelse som vi er mere eller mindre begejstrede for, og som påvirker vores energi i en retning.
Mange tanker er nyttige, og det er mindre nyttigt at give dem et ”label” som negativ.
Hvis vi blot laver en lille tvist og vurderer tanken til at være "feedback" til os selv, kan vi forholde os lidt anderledes til den. Hvis vi vurderer tanken til at være ”et godt tip”, ”lærerigt”, ”hjælpsomt” osv., så får vi en anden føletilstand ved tanken.
Vores føletilstand er afgørende for hvor klart vi er i stand til at tænke, og dermed i hvor høj grad vi har adgang til at finde på løsninger.
I stedet for at spørge os selv: ”Hvorfor bliver jeg ved med at gentage for mig selv hvor dum jeg er – hvad er der galt med mig?”
Så kan vi stedet spørge os selv: ”hvilket mål jeg forfølger med denne tanke?”, ”hvilken regel er det jeg har om mig selv som genererer denne tanke?”, ”hvilken værdi er denne tanke knyttet til?”, ”hvad vil jeg med den?”
Som metakognitiv terapeut samarbejder jeg med dig om at udvikle nye måder du kan forholde dig til dine tanker på, så du kan fokusere på noget som er mere relevant og supporterende for dig i livet. Du vil opleve at du i langt højere grad kan bestemme hvad du vil tænke på, og hvornår, og dette har en tendens til at give øget energi og bedre humørJ
For et antal mennesker giver det anledning til at justere selvbilledet, og det kan påvirke både selvværd og selvtillid:-)
Til den nysgerrige vil jeg gerne nævne:
Metoden er udviklet af Dr. Adrian Wells og baseres på forskning omkring det faktum, at det ikke er tilstedeværelsen af negative tanker, som gør os syge, angste og deprimerede, men snarere den tid vi bruger på at bearbejde, bekymre os, og lede efter betydningen af de ”negative” tanker.
I fagsproget kaldes dette begreb for det kognitive opmærksomhedssyndrom CAS (Cognitive Attentional Syndrome).
Metoden er desuden den samme som NLP folk har brugt siden 1970érne.
Har du lyst til at komme igang?
Ring eller skriv til mig, og vi finder en tid som passer dig.
Du vil ofte kunne få tid allerede indenfor en uge.
Jeg glæder mig til at være din guide på udviklings-rejsen.
